SFP står for "small form factor pluggable", og transceiver betyr en enhet som både kan sende og motta data. SFP-mottakeren er en kompakt, hurtigbyttbar enhet som kobles til en fysisk port på en nettverksenhet. SFP-moduler brukes i kommunikasjonsnettverk og har en sendeside (Tx) og en mottakerside (Rx). Sendemottakeren har en laser som kommuniserer til mottakersiden av den andre optikken på den andre siden.

SFP-optikk er designet for å støtte flere kommunikasjonsstandarder, inkludert SONET, Gigabit Ethernet og Fibre Channel. SFP-grensesnitt på nettverksenheter som rutere gir et modulært grensesnitt som enkelt kan justeres til fiberoptiske og kobbernettverksspesifikasjoner.

 

MiniGBIC

SFP er også kjent som miniGBIC. GBIC er Gigabit Interface Converter (en annen transceivermodell), og siden SFP er mindre enn GBIC i størrelse, kalles det derfor miniGBIC. SFP stammer fra senere enn GBIC og har samme formål som GBIC-modulen, men på grunn av sin mindre størrelse har SFP erstattet GBIC i de fleste applikasjoner i dag.

SFP leveres vanligvis med LC (Lucent) kontakter i motsetning til GBIC som vanligvis leveres med SC (Standard) kontakter. Bare for å avklare, er LC- og SC-kontakter fiberoptiske kabelkontakter som er differensierte basert på størrelse.

Enkeltmodus SFP vs Multimodus SFP

SFP-mottakere kan fungere med forskjellige typer optiske fibre. SFP-optikk som fungerer med enkeltmodus optisk fiber kalles enkeltmodus SFPer, og de som fungerer med multimodusfiber er kjent som multimodus SFPer.

 

Enkeltmodus SFP

Single-mode fiber (SMF) har en mindre kjerne og smal bølgelengdebane. Dette betyr at små og mellomstore selskaper har høyere kroppsvekt og kan nå lengre overføringsavstander. SMF SFP opererer primært i 1310 nm og 1550 nm bølgelengder og kan nå avstander fra 2 KM til 120 KM.

 

Multi-Mode SFP

Multi-mode fiber (MMF) bruker en mye større kjerne og en lengre lysbølgelengde. MMF SFP-ene brukes til overføring over korte avstander opp til 500 m, og optikk som brukes med MMF er billigere. MMF SFP-er opererer i 850 nm bølgelengde. Selv om den ikke er i stand til å transportere over lange avstander, kan den transportere mange slags optiske signaler.