Et ofte stilte spørsmål. Hva er forskjellen mellom Cat 5e og Cat 6 nettverkskabler?

Kablene ser helt like ut fra utsiden, det er det som er inne som gjør en forskjell. I denne delen vil vi prøve å liste opp hovedforskjellene på de to kablene.

 

Cat 5. kabler

Cat 5e-kabler er kjent for de fleste i husstanden. En Cat 5e brukes spesielt innen telefoni. De fleste kablene kommer som uskjermet (UTP), men i noen tilfeller kan de være skjermet av SCTP. I de fleste Ethernet-applikasjoner kan en Cat 5e-kabel oppnå hastigheter på opptil 1 Gbps, men hvis du trenger høyere hastigheter, vil en Cat 6-kabel være mer passende. Det er viktig å merke seg at en kategori 5e-kabel annonsert som 350 MHz IKKE vil bestå en kategori 6-test. En Cat 5e-kabel er vridd for å gi høyere hastighet, men er ikke skjermet med folie, og derfor opplever du i noen tilfeller overhør.

 

Cat 6 kabler

Med en tvunnet par Cat 6 kabel forbedres ytelsen betydelig. Cat6-kabler gir lavere krysstale og kan støtte hastigheter på opptil 10 Gbps (250 MHz) opptil 30 meter. Kablene er bakoverkompatible med både Cat 4, 5 og 5e. Cat 6-kabler kan komme i forskjellige typer, enten skjermet (STP) eller uskjermet (UTP). Som hovedregel anbefaler DANBIT alltid skjermen, da disse oppnår lavere kryssstale.

 

Tips som beskriver de tekniske forskjellene mellom Cat5e- og Cat6-kabler:

Hvad er forskellen på cat5e og cat6