Industrisystemer med passivt busskort

PCI ble først introdusert i 1992 av Intel og har siden fått utbredt anerkjennelse og popularitet på alle typer PC-er. Nå kommer neste generasjon.

PCI-bussen erstattet ISA-bussen som opprinnelig ble introdusert av IBM i 1981. PCI-bussen var da (i '92) ganske revolusjonerende, ettersom den ga stor båndbredde sammenlignet med ISA-bussen og var en 32-biters buss, der ISA-bussen bare var 8 eller 16 bits. Siden den gang er PCI-bussen utvidet til å omfatte 64-bits versjoner og 33/66/133 MHz hastigheter.

Men ettersom båndbreddekravene økte - mest med de stadig kraftigere grafikkortene - prøvde produsenter å gjøre opp for begynnende alder på PCI-bussen - f.eks. med AGP-bussen, som med sine mer moderne spesifikasjoner tilbød en teoretisk båndbredde som var opptil 8 ganger raskere enn PCI. Senere ble andre nye teknologier lagt til - inkludert PCI-X, ePCI-X (innebygd PCI-X, hvor du kombinerer 2 eller 3 32-biters PCI-spor for bruk med f.eks CPU-kort) og Infiniband. PCI-X og ePCI-X har bare fått fotfeste i serverområdet, og Infiniband er ikke en direkte erstatning for PCI-bussen, så disse kan forventes å eksistere i noen år til.

TEGNING_AF_pci-SLOTS

På midten av nittitallet begynte Intel å jobbe med spesifikasjonene for PCI Express. Med introduksjonen av PCI Express har AGP-bussen mer eller mindre forsvunnet fra markedet, men DANBIT kan fremdeles levere hovedkort med AGP-spor.

PCI Express har en rekke moderne funksjoner som Hot Swap og avansert feilrapportering (kreves for serverbruk), skalerbarhet og båndbredde opptil 32 ganger PCI (ca. 127 MB / sek), og gir imponerende 4 GB per sekund! I motsetning til ISA, PCI, PCI-X og AGP, er PCI Express en seriell buss, som bare krever 4 trykte kretsløp mellom hovedkortet og utvidelseskortet. For eksempel krever 16x PCI Express bare 64 ledere. I tillegg kan flere PCI Express-kanaler kombineres i ett spor for å gi enda høyere båndbredde for f.eks. kraftige grafikkort og lynraske nettverkskort. 1 Gigabit og 10 Gigabit nettverkskort krever veldig høye båndbredder på bussen. PCI Express kan overføre data i begge retninger samtidig (dupleks). Klokkefrekvensen er 250 MHz i den første generasjonen. Med 2 bits per takt vil båndbredden være som vist i diagrammet nedenfor.

Det er en viss naturlig begrensning i antall kanaler. De siste kraftige hovedkortene har 20 kanaler, og det vil trolig ta litt tid før kort med 32 kanaler kommer. Kort med 64 kanaler vil neppe komme på markedet, da slike kort vil kreve 256 ledere og trykte kretskort med 8 - 10 lag! Kanalene kan kombineres fritt for f.eks. 4 spor med 4x PCI Express (16 kanaler) eller 2 spor med 4x og 1 spor med 8x. Jo flere kanaler i et slott, jo lengre er selve slottet (sokkelen).

2016-02-17_09h41_15

Med PCI Express har PC-teknologi endelig fått en moderne teknologi som kan følge med kravene - også de neste mange årene. Nye raske Gigabit-nettverkskort, kraftige grafikkort og store Raid-systemer vil alle høste fordelene med PCI Express. DANBIT tilbyr selvfølgelig hovedkort med PCI Express, og som et supplement leverer

DANBIT har også serversystemer basert på PCI-X-bussen.

For også å kunne dra nytte av PCI Express-sporene i bærbare datamaskiner, har PCI-SIG utviklet en mini-versjon av kontakten Mini PCI Express. Basen har 52 benforbindelser og kortene måler ca. 30 x 56mm, men det er også kort i halv lengde som bare måler 30 x 32mm. Stikkontakten drar full nytte av PCI Express og USB2.0. Videre støtter stikkontakten SMBUS (som er en variant av I2C-bussen) og har ført 1.5V og 3.3V ut. Mini PCI Express brukes mest til grafikkort og trådløse nettverkskort.