DTE og DCE er forkortelsene for de engelske begrepene Dataterminalutstyr og datakommunikasjonsutstyr. Normalt er DTE kontrollerenheten, f.eks. og PC. DCE kan f.eks. være et modem eller annet perifert utstyr, men mange produsenter følger sine egne regler på dette området. Sjekk derfor alltid utstyret.

I praksis er forskjellen mellom DTE og DCE bare et spørsmål om hvilke pinner i kontakten som sender overførings- og mottakssignaler samt styresignaler. Hvis de er koblet feil, fungerer ikke kommunikasjonen ordentlig. Nedenfor er en tabell over RS232-kontaktene.

Vær oppmerksom på at mye programvare og maskinvare ikke bruker styresignalene. Ofte er det rikelig å koble TX, RX og GND. Når du kommuniserer mellom DTE og DCE, må signalene i tilkoblingsledningen kobles rett over *. Dette blir referert til som "standard seriekabel". Ved kommunikasjon mellom 2 "identiske" enheter f.eks. DTE-DTE, følgende signaler må krysses: (TX-RX) (RTS-CTS) (DSR & DCD-DTR). Dette er kjent som "Null modemkabel".

2016-02-16_08h48_06

Utvidelse av RS232-tilkobling via RS422/485

Siden RS232 er begrenset til en kabellengde på mindre enn 15 meter, er det praktisk å konvertere den til RS422 / 485, som strekker seg opp til 1,2 km. En konverter er satt inn på de to enhetene med RS232-tilkoblingen. Kabling mellom de to omformerne utføres nå med en 4-leder tvunnet par telefonkabel som følger:

RS422_full_duplexRS485_halv_duplex

Som sett på datasiden satt opp for DCE og på periferiutstyrssiden for DTE. Lederne må derfor ikke krysses. Det må krysses et kryss mellom de to omformerne for at overførings- og mottakssignaler skal være riktig tilkoblet. I det viste eksemplet brukes RS422-omformere. RS485-omformere kan også brukes. Ved å bruke RS485-omformere kan data bare sendes i en utgangsretning (halv dupleks).

Husk alltid å avslutte RS422/485-nettverk med termineringsmotstander.