Fiberkabler

Fiberkabler brukes til dataoverføring; seriell kommunikasjon (se kapittel 18), nettverk (se kapittel 20), lyd / video (se kapittel 17). Siden fiberkabler er laget av ikke-ledende materiale, overfører de ikke spenninger mellom enhetene, de er derfor egnet i industrien og som isolatorer for beskyttelse mot lyn og andre overspenninger.

Det er to typer fiberoptisk kabelkommunikasjon: enkeltmodus og multimode. Begge er laget av gjennomsiktig glass. Multimode-kabel oppnår vanligvis avstander på opptil 2 km, mens enkeltmodus gir de største avstandene, opptil mellom 10 og 100 km.

Forskjellen mellom enkeltmodus og multimode er tykkelsen på kjernen. Det er tykkelsen på kjernen som avgjør om kabelen er en multi- eller enkeltmodus. Kjernen i multimodekabler er typisk mellom 50 um og 62,5 um og en-modus kabler er vanligvis rundt 9 um. Multimode betegnes OM1 ved 62,5 / 125 og OM3 eller OM4 ved 50/125. Singlemode kalles OS1.

Utsiden av kjernen er et relativt tykt isolasjonsmateriale, kalt kledning (kan oversettes som "klær"), som fungerer som et speil og holder lyset inne i kjernen. Utenfor er bufferen som beskytter kledningen. Deretter kommer et lag med aramidfibertråd som tilfører kabelen ekstra styrke og sikrer fleksibilitet. Til slutt er en eller flere kappe avhengig av om kabelen brukes innendørs eller utendørs, om den f.eks. må beskyttes mot gnagere eller lastebiler (for eksempel våre stålforsterkede kabler).

Fiber1

50/125 betyr at kjernen er 50 um og kledningen er 125 um tykk. Multimode kabel type OM3 og OM4.

62,5 / 125 betyr at kjernen er 62,5 um og kledningen er 125 um tykk. Multimode kabel type OM1.

9/125 betyr at kjernen er 9 um og kledningen er 125 um tykk. Singlemode kabel type OS1.

Kablets ytre diameter avhenger av bruken. En patchkabel er tynnere enn en jordkabel da sistnevnte er ytterligere beskyttet mot gnagere og fuktighet.

Aramidfiberen er et Kevlar-lignende fibermateriale som er ekstremt fleksibelt og sterkt.

 

De fleste vanlige fiberkontakter

FIber.jpg

LC (ved siden av 1 cm-merket). Ca. 11 mm bred for en dupleks-kontakt. Også sett på som en simplex kontakt.

SC (ved siden av 4 cm-merket). Ligner på LC i struktur og ofte forvekslet med dette, men er noe større: Ca. 21 mm bred for en tosidig kontakt

MTRJ-plugg (ved siden av 7 cm-merket). Pluggen er alltid tosidig og kan ikke skilles ut som LC og SC

ST (ved siden av 10 cm-merket) er en bajonett-kontakt.

 

I Singlemode sendes lyset mer direkte, og det er derfor rekkevidden er større

Singlemode fiberkabler er tilgjengelige i 3 forskjellige poleringskvaliteter og multimode fiberkabler i 2 forskjellige poleringskvaliteter. Poleringsmetodene blir referert til som PC, UPC eller APC. Du kan ikke se med det blotte øye forskjellen mellom de forskjellige poleringsmetodene, så for å synliggjøre er standarden for PC-versjonen at jakken på pluggen er svart, for UPC at jakken er blå og for APC at jakken er grønn. PC er den med det største tapet, UPC den med middels tap og APC den med minst tap. Multimode er bare tilgjengelig som enten PC eller UPC, mens enkeltmodus er tilgjengelig i alle tre versjoner. DANBIT lagerfører både enkeltmodus og multimode som PC-versjoner, men de andre typene kan tas med hjem etter kundenes ønsker.