Fiberkabler

Fiberkabler anvendes til overførsel af data; seriel kommunikation (se i kapitel 18), netværk (se kapitel 20), audio/video (se kapitel 17). Da fiberkabler er fremstillet af ikke-ledende materiale overfører de ikke spændinger mellem apparaterne, de er derfor velegnede i industrien og som isolatorer til beskyttelse mod lyn og andre overspændinger.

 

Der findes to typer fiberkabel til datakommunikation: Singlemode og multimode. Begge er fremstillet af transparent glas. Multimode kabel opnår typisk afstande på op til 2 km, mens singlemode tilbyder de største afstande, op til mellem 10 og 100 km.

 

Forskellen mellem singlemode og multimode er tykkelsen af kernen. Det er tykkelsen af kernen, der afgør, om kablet er et multi- eller singlemode. Multimode kablers kerne er typisk mellem 50µm og 62,5µm og singlemode kablers er typisk omkring 9µm. Multimode betegnes OM1 ved 62,5/125 og OM3 eller OM4 ved 50/125. Singlemode betegnes OS1.

 

Uden om kernen er et relativt tykt isolationsmateriale, kaldet cladding (kan oversættes med ”beklædning”), der virker som spejl og holder lyset inde i kernen. Udenom er bufferen, der beskytter cladding. Derefter kommer et lag aramid fibertråd, der tilføjer kablet yderligere styrke og sikrer fleksibilitet. Endelig kommer en eller flere kapper alt efter om kablet anvendes indendørs eller udendørs, om det f.eks. skal beskyttes mod gnavere eller trucks (som vores stålarmerede kabler).

Fiber1

50/125 betyr at kjernen er 50 um og kledningen er 125 um tykk. Multimode kabel type OM3 og OM4

62,5/125 betyr at kjernen er 62,5 um og kledningen er 125 um tykk. Multimode kabel type OM1

9/125 betyr at kjernen er 9 um og kledningen er 125 um tykk. Enkeltmodus kabeltype OS1

Kablets ytre diameter avhenger av bruken. En patchkabel er tynnere enn en jordkabel da sistnevnte er ytterligere beskyttet mot gnagere og fuktighet

Aramidfiberen er et Kevlar-lignende fibermateriale som er ekstremt fleksibelt og sterkt. 

Oversikt over de vanlige fiberkabel kontakter 

fiberstik.jpg

LC (ved siden av 1 cm-merket). Ca. 11 mm bred for en dupleks-kontakt. Også kjent som simplex-kontakter.

SC (ved siden av 4 cm-merket). Ligner på LC i struktur og ofte forvekslet med dette, men er noe større: Ca. 21 mm bred for en tosidig kontakt

MTRJ-kontakten (ved siden av 7 cm-merket). Pluggen er alltid tosidig og kan ikke skilles ut som LC og SC

ST (ved siden av 10 cm-merket) er en bajonett-kontakt.

Singlemode og multimode 

Fiber3

I singlemode overføres lyset mer direkte, og derfor er rekkevidden større.

Enkeltmodus fiberkabler er tilgjengelige i 3 forskjellige poleringskvaliteter og multimode fiberkabler i 2 forskjellige poleringskvaliteter. Poleringsmetodene blir referert til som PC, UPC eller APC. De forskjellige poleringsmetodene kan ikke sees med det blotte øye, så for å synliggjøre er standarden for PC-versjonen at foringsrøret på pluggen er svart, for UPC at foringsrøret er blått og for APC at foringsrøret er grønt. PC er den med det største tapet, UPC den med middels tap og APC den med minst tap. Multimode er bare tilgjengelig som enten PC eller UPC, mens enkeltmodus er tilgjengelig i alle tre versjoner. DANBIT lagerfører både enkeltmodus og multimode som PC-versjoner, men de andre typene kan tas vare på etter kundenes ønsker.

2016-02-04_16h12_09

Det er et utall av fiberkabeltyper. DANBIT lagerfører noen få av dem. Alle andre typer kan leveres på forespørsel. Enten som patchkabel med ønsket kontakter og ønsket polering, eller på en rulle for egen produksjon. Verktøy for denne bruken finner du senere i dette kapitlet.

Her er noen eksempler på fiberkabeltyper som blir ivaretatt av kunder.

fibergerger